Servisimize gelen ve hizmet alan her araca lastikleri tekrar takılmadan önce mutlaka balans ayarı yapılarak gerek sürüş konforu, gerekse lastik ömrü anlamında modern ekipmanlarımız yardımı ile hizmet üretmekteyiz.
Neden Balans Ayarı ?
Aracın yol ile temasını sağlayan tekerlek, jant ve lastik olmak üzere iki farklı parçadan oluşur.
Bu iki parçadan herhangi birinde olabilecek bir yapısal dengesizlik tekerleğin tam bir daire çizmesini engelleyeceği için direkt olarak konfor ve yol güvenliğini olumsuz etkiler.
Balans ayarı bozukluğu nasıl anlaşılır?
Özellikle yüksek süratlerde;
• Direksiyon simidinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları,
• Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa arka tekerleklerin balans ayarlarının bozulduğunu gösterir.
Balans Ayarı Nasıl Yapılır ?
Öncelikle bilinmesi gereken konu iki türlü balans veya bir başka deyişle balanssızlık olduğudur.
Tekerlek eğer aşağı yukarı doğru dengesiz dönüyorsa veya dönüş sırasında zıplama oluyorsa statik balans ayarı; sağa sola doğru dengesiz dönüyorsa ya da tekerlek yalpalıyorsa dinamik balans ayarı yapılması gerekir.
Tekerlekler araca monte edilmeden önce statik ve dinamik balans ayarları için sabit balans makinesine bağlanır ve balans ayarları sabit balans makinesinde yapılır. Gerek görüldüğü takdirde daha sonra; bilye, kampana veya disklerle birlikte dönerken son balans işlemi (finish balans) de yapılır.
Balans ayarı işlemine başlanmadan önce jantlarda herhangi bir hasar olup, olmadığı kontrol edilir ve lastik hava basınçları fabrikanın tavsiye ettiği değerlere getirilir.
Eğer jantta bir eğrilik veya hasar varsa bunun düzeltilmesi ya da yeni bir jant alınması gerekir. Lastik hava basınçları farklı değerlerdeyken yapılan balans ayarı, lastik havaları fabrika ölçülerine getirildiğinde yine ayarsızlık meydana getirir.
Bilgisayarlı sabit balans makinesine bağlanan tekerleğin hafif olan kısmı ve buraya ne kadar kurşun ağırlık takılması gerektiği ekranda görülür. Gerekli ağırlık takıldıktan sonra tekrar döndürülen tekerleğin ağırlık dağılımı tam olarak dengelendikten sonra işlem tamamlanır. Bu işlem dört tekerleğe de ayrı ayrı yapıldıktan sonra tekerlekler araca monte edilir.
Günümüz son teknolojisi ile donatılmış bir serviste son balans (finish balans) denilen işlem de bu sabit balans makinesinda yapılabiliyor olsa da, eski yöntem hala kullanılmaktadır. Seyyar Balans Makinesi ile balans işlemi için kullanılan makinenin tekerleği döndüren kısmı belirli bir dönme devrine ulaştığında makine üzerindeki bir lamba belli aralıklarla yanıp sönmeye başlar. Lastikten yansıyan ışığın makine üzerindeki optik bir sensör tarafından okunmasıyla yine hafif olan bölge tespit edilip, gerekli kurşun ağırlık takılarak balans ayarı tamamlanır.