Servisimize gelen araçların lastikleri uzman personelimiz ve modern ekipmanlar yardımı ile, araca ve lastiğin takılı olduğu janta hasar vermeden sökülüp – takılır. Kullandığımız modern Lastik Sökme – Takma aparatı sayesinde lastik ve janta herhangi bir zarar verilme riski ortadan kaldırıldığı gibi lastik damağı janta ortalanarak takılmış olur. Janta takılan lastik, buradan alınarak balans makinasına takılır ve balanslanması yapılır.Bu işlem sırasında binek gurubunda 50gr, hafif ticari 4 X 4 gurubunda ise 100gr üzeri balans bozukluklarında lastik janttan sökülerek çeyrek – yarım tur döndürülerek takılır ve balans işlemi tekrarlanır. Lastik araça takıldığında ‘’tork anahtarı’’ yardımı ile bijonların emniyetli şekilde sıkılmış olması da kontrol edilmiş olur.Ve son olarak lastiğin havası tekrar kontrol edilerek yenilenen sübap kapakları takılır.
Doğru Lastik Sökme Takma
Öncelikle araca ve amaca uygun lastiğe karar verildiğine emin olunmalı. Lastik seçiminde araç üreticisinin yönergeleri ve yasal zorunluluklar dikkate alınmalı. Araçta modifiyeye gidiliyorsa mutlaka bir uzmanın fikri alınmalı. Bir hatırlatma da lastiğin sadece ebat bilgileri değil; hız ve yük endeksi de dikkate alınmalıdır.
Doğru – uygun lastiğe karar verildikden sonra veya eski lastiği araca tekrar takarken dikkat edilmesi gereken kurallar kısaca şöyle sıralanabilir:
• Lastik içten ve dıştan göz ve el ile yabancı maddelere karşı kontrol edilmeli.
• Jant ile lastiğin temas noktalarına kaydırıcı solüsyon uygulanmalı.
• Lastik janta geçirilirken, jant ortalama çizgisine dikkat edilmeli.
• Lastiğe uygun hava basılmalı.
• Lastiğin balans kontrolü yapılmalı.
• Balans ayarı yapılan lastik araca takıldıkdan sonra ‘’tork anahtarı‘’ ile bijonların uygun sıkıştırılıp sıkıştırılmadığı kontrol edilmeli.
• Lastiklerin havaları tekrar kontrol edildikden sonra ‘’yeni’’ subap kapakları takılmalı.
Continental’ in SSR olarak tanımladığı, patladığında dahi sizi yolda bırakmayan lastiklerin montajı çok özel makinalarda yapılmalı ve özellikle lastik sökülürken dikkatli ve hassa olmak gerek. Zira bu lastiklerin yanakları bir nevi dolgu lastik özelliğini taşımakta ve hemen hemen hiç esneme imkanı bulunmamaktadır. Sökme esnasında iş aceleye getirilirse damak bölgesinde yırtılmalar meydana gelebilir veya deformasyon olabilir. Söz konusu lastik araca tekrar takıldığında kullanım alışkanlıklarına göre belli periyodlarda lastik hava kaybedecektir.
Yukarıda bahsedilen işlemler, öncelikle güvenlik anlamında son derece önem arz etmektedir. Ayrıca, bu işlemlerin doğru yapılması, lastiğin daha uzun süre hizmette kalmasını sağlayarak çok yönlü bir kazanıma sebebiyet verecektir.